25/02/2016
Melle
Open Atelier
Oost-Vlaanderen

Open Atelier: Ontdek de voeding van de toekomst

TRENDS EN PRODUCTINNOVATIES IN DE VOEDINGSSECTOR

We kunnen niet zonder eten. Dit is alvast een geruststelling voor de toekomst van de voedingsindustrie. Maar onder druk van maatschappelijke uitdagingen en een groter bewustzijn over het welzijn van de planeet komen voedingsbedrijven alsmaar meer met creatieve oplossingen op de proppen. Van eetbare insecten, zeewierburgers en kweekvlees tot natuurlijke zoetstoffen en conserveermiddelen. Ook de productieprocessen passen zich aan. Chemische reactorvaten worden vervangen door bioreactoren, thermische processing wordt vervangen door microgolven, hoge druk of licht, en het hele proces wordt geautomatiseerd en gedigitaliseerd.

We zien het ontstaan van nieuwe business-modellen als reactie op afval, overconsumptie of ongezonde voeding. Zo zaten het Spilvarken en De Natuurfrituur bij de finalisten van de Radicale Vernieuwers. De ene maakt eten van afval en de andere is een coöperatieve frituur die enkel vegetarische en biologische voeding verkoopt.

Ook de markt en de overheid reageren met clean labels, foodpairing, projecten als Food Facturies of the future, de novel food wetgeving en digitale oplossingen voor bestelsystemen.

Experimenteer jij al met andere product- of procesinnovaties?
Denk je na over een ander businessmodel of nieuwe markten? Ontdek hier de mogelijkheden en de partners die je vooruit kunnen helpen.

PROGRAMMA

 • 19u30 Onthaal met proevertjes ontwikkeld in de Food Pilot
 • 20u00 De toekomst van Maken - Ilse Claes, coördinator UNIZO De Makers
 • 20u10 Innovaties en trends in voeding - Inge Arents, directeur en Charlotte Boone, Knowledge Manager van Flanders’ FOOD, het innovatieplatfom voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie
 • 20u40 Nieuwe business modellen in voeding: Jan Leyssens, Plan C, Empowering circular futures
 • 21u00 Enkele succesverhalen uit de Food Pilot Dr. Lieve Herman, Afdelingshoofd
 • 21u20 Organisaties en bedrijven uit de voedingssector stellen zich voor
  - Bakkers Vlaanderen
  - Fevia (Federatie Voedingsindustrie) met Food.be
  - IPV (Opleidingen en personeelsadvies voor de voedingsindustrie)
 • 21u30 Receptie met rondleidingen

PRAKTISCH

Datum: donderdag 25 februari 2016

Locatie: FOOD PILOT - Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle

Inschrijven via deze link

Deelname is GRATIS

Dit Open atelier voeding kadert in een reeks van open ateliers waarbij trends en evoluties van verschillende materialen onder de loep worden genomen. Volgende in deze reeks gaat over (edel)metaal.

Voor wie: 
Iedereen welkom
Georganiseerd door: 
De Makers
Contactgegevens organisator: 
makers@unizo.be