08/03/2016
Leuven
Open Atelier
Vlaams-Brabant en Brussel

Open Atelier: Ontdek het metaal van de toekomst

Metaalsoorten, je kan er niet naast kijken. Ze zijn overal aanwezig. Denk maar aan ijzer, aluminium, koper, zilver of lood. Zo ook voor de legeringen, een vast mengsel van metaal en een ander element zoals brons, staal of inox. Ondernemers hebben ze al lang en uitgebreid omarmd. Toch winnen innovatieve nieuwe materialen aan terrein, bijvoorbeeld sandwichmateriaal, titanium, magnesium legeringen of metaalschuim. Nieuwe bedrijven ontstaan door andere oplossingen voor metaal aan te bieden, zoals 3D geprinte composieten, wat veel lichter is dan staal of aluminium.
Ook nieuwe productiemethoden vinden volop ingang: metal printing, lasercladden en warme bewerkingen zoals spuitgieten en hydroforming. Sectoren ontdekken geheel nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld de metal casting voor de juwelenindustrie. Met deze techniek wordt een matrijs in was geprint en in metaal afgegoten. De medische en dentale sector werkt nu al met 3D geprinte implantaten.
In dit Open Atelier brengen we je metaalinnovaties op 4 niveaus; nl. op het vlak van materiaal- en productieproces, businessmodel en nieuwe markten.

Experimenteer jij al met andere product- of procesinnovaties? Denk je na over een ander businessmodel of nieuwe markten? Ontdek
hier de mogelijkheden en de partners die je vooruit kunnen helpen.

PROGRAMMA

  • 19u30 Onthaal en bezichtiging direct metal geprinte demostukken
  • 20u00 De toekomst van Maken Ilse Claes, coördinator UNIZO De Makers
  • 20u10 Innovaties en trends in metaal Johan Dedeene, Directeur Clusta Clusta is het kenniscentrum en R&D partner van de Vlaamse Metaalfederatie
  • 20u40 Nieuwe businessmodellen in metaal: Philip Marynissen, Programma Manager Plan C, Empowering circular futures
  • 21u00 Direct Metal Printing Technologie Wilfried Van der Perre, General Manager LayerWise
  • 21u20 Organisaties uit de metaalsector stellen zich voor: Vlamef en Flam3D
  • 21u30 Receptie met rondleidingen

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 8 maart 2016
Locatie: 3D Systems - Layerwise, Grauwmeer 14, 3001 LEUVEN
Inschrijven kan je hier.

Deelname is GRATIS

Voor wie: 
Iedereen welkom
Georganiseerd door: 
De Makers
Contactgegevens organisator: 
makers@unizo.be